Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα το 79% δηλώνει απογοητευμένο
Θηλιά στο λαιμό των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, έχει εξελιχθεί το αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως αποτυπώνεται στο Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα φέρνοντας στο φως ανησυχητικά στοιχεία και παράλληλα αποτυπώνει την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.
Το 100% των Ελλήνων αξιολόγησαν ως το σημαντικότερο πρόβλημά τους την ακρίβεια και συγκεκριμένα το αυξανόμενο κόστος ζωής που απορρέει επί παραδείγματι από τις τιμές των τροφίμων και την ενέργεια. Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ κυμαίνεται στο 93%. Επίσης, υψηλά ποσοστά καταγράφονται στην Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες).
Δεύτερο πιο ανησυχητικό για τη ζωή των Ελλήνων είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε ποσοστό 97% ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε 82%.
Εν συνεχεία, σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες αλλά και η κλιματική αλλαγή.
Την ίδια στιγμή, επίσης, η μετανάστευση απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες καθώς συνιστά την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, τη στιγμή που στην ΕΕ το ποσοστό αγγίζει το 70%.
Κόστος διαβίωσης
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση πώς ζουν οι πολίτες με βάση το τρέχον εισόδημα του νοικοκυριού τους.
Σε επίπεδο Ελλάδας το 79% ζει με κάποιες ή πολλές δυσκολίες ενώ σχεδόν το 21% ζει μάλλον άνετα ή πολύ άνετα.
Εν παραλλήλω, σε επίπεδο ΕΕ το 45% ζει με δυσκολίες (κάποιες ή πολλές) ενώ το 54% ζει πιο άνετα και το 1% δεν απάντησε.
Μέτρα – ασπιρίνες
Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το ερώτημα για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης καθώς στην Ελλάδα το 79% δηλώνει απογοητευμένο ενώ μόλις το 20% ικανοποιημένο και 1% απάντησε «δεν γνωρίζω». Σε επίπεδο ΕΕ απογοητευμένοι από τις κυβερνήσεις τους δήλωσαν το 64% ενώ το 33% ήταν ικανοποιημένοι.
Ολόκληρο το ενημερωτικό δελτίο για την Ελλάδα:
Σημειώνεται πως το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα πήραν μέρος 1009 πολίτες μέσω προσωπικής συνέντευξης το διάστημα 12 έως 25 Οκτωβρίου 2022.